Основни принципи за саморегулиране
на инсулиновата доза преди хранене,
при пациенти на ИНТЕНЗИФИЦИРАНО лечение,
лекувани с БЪРЗОДЕЙСТВАЩИ ИНСУЛИНИ :
Ниво на кръвната захар преди хранене (ммол/л) :
|
Корекция на обичайната доза (хранителен и коригиращ) БЪРЗОДЕЙСТВАЩ ИНСУЛИН :
|
Време за изчакване преди хранене при лечение с бързодействащи инсулини :
|
Под 2.7
|
Минус 1-2 Е
|
Непосредствено, плюс 10 g бързоусвоими въглехидр.
|
2.7 – 3.8
|
Минус 1 Е
|
От 5 до 10 минути
|
3.8 – 7.1
|
Без корекция
|
От 15 до 20 минути
|
7.1 – 8.2
|
Без корекция
|
От 25 до 30 минути
|
8.2 – 11.0
|
Плюс 1 Е
|
От 30 до 35 минути
|
11.0 - 13.7
|
Плюс 2 Е
|
От 35 до 40 минути
|
13.8 - 16.5
|
Плюс 3 Е
|
От 40 до 45 минути
|
16.6 - 19.2
|
Плюс 4 Е
|
От 45 до 50 минути
|
19.3 - 22.0
|
Плюс 5 Е
|
От 50 до 60 минути
|
Над 22.1
|
Плюс 6 Е
|
От 60 до 80 минути
|
Корекции на „БЪРЗИЯ” (БОЛУСЕН) ИНСУЛИН:
Ако предстои да консумирате ПО-МАЛКО отобичайното количество храна, НАМАЛЕТЕБЪРЗИЯ ИНСУЛИН С 1 - 2 Единици.Ако предстои да консумирате ПО-ОБИЛНОот обичайното количество храна, УВЕЛИЧЕТЕБЪРЗИЯ ИНСУЛИН С 1 - 2 Единици.Ако планирате определена ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ,поемете допълнително количество въглехидратии / или НАМАЛЕТЕ БЪРЗИЯ ИНСУЛИН с 1 - 2 Единици.
Корекции на „БАВНИЯ” (БАЗАЛЕН) ИНСУЛИН:
1. Ако няколко поредни дни сутрин или вечер ПРЕДИ поставянето наБАВНОДЕЙСТВАЩИЯ ИНСУЛИН измерите по-високаот нормалната стойност на кръвна захар (над 7.5 mmol/l)-УВЕЛИЧЕТЕ ПРЕДИШНИЯ БАВЕН ИНСУЛИН с 1-2 Ед.След 1-2 дни, ако стойностите отново са по-високи – соще 1 Единица... – до компенсация !2. Ако няколко поредни дни сутрин или вечер ПРЕДИ поставянето наБАВНОДЕЙСТВАЩИЯ ИНСУЛИН измерите по-нискаот нормалната стойност на кръвна захар (под 3.5 mmol/l)-НАМАЛЕТЕ ПРЕДИШНИЯ БАВЕН ИНСУЛИН с 1-2 Ед.След 1-2 дни, ако стойностите отново са по-ниски – соще 1 Единица... – до компенсация !3. Желателно е да се изследвате в 2-3 часа презнощта, за да се предотврати опастността от НОЩНАХИПОГЛИКЕМИЯ, която също може да предизвикасутрешни ВИСОКИ стойности и е ОПАСНА !!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар